Следвайте Гласове в В началото на новата година Германия пое ръководството

...
Следвайте Гласове в В началото на новата година Германия пое ръководството
Коментари Харесай

Германия пое ръководството на силите на НАТО за бързо реагиране

Следвайте " Гласове " в 
В началото на новата година Германия пое управлението на Съвместните оперативни сили на НАТО с доста висока степен на подготвеност, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 бойци, като 8000 от тях са военнослужещи от немските въоръжени сили.
Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с доста висока степен на подготвеност е да могат да бъдат ситуирани където и било в границите на от 48 до 72 часа.
НАТО окачествява тези си сили, чието управление се сменя всяка година, като основен детайл от системата за въздържане и защита в Европа.

" Докато противозаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не би трябвало да има никакво подозрение по отношение на решимостта на НАТО да пази и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса ", съобщи говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.
Другите осем страни от НАТО, които вземат участие в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.
Силите с доста висока степен на подготвеност на НАТО бяха основани на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година, в отговор на съветската анексия на Крим, напомня ДПА.
Междувременно косовският министър-председател Албин Курти прикани НАТО да усили мироопазващите си сили в Косово, откакто етническото напрежение със Сърбия още веднъж се разпали, съобщи ДПА.
" Значително увеличение на броя на бойците и военното съоръжение на НАТО в нашата страна би подобрило сигурността и мира в Косово и в целия район на Западните Балкани ", съобщи Курти пред немския вестник " Велт ".
Ръководените от НАТО сили КейФОР са натоварени със задачата да подсигуряват сигурността в Косово от 1999 година, след войната за региона, завършила през същата година. Те се състоят от близо 3800 бойци от над двайсет страни.
Косово, което през днешния ден е обитаемо съвсем напълно с етнически албанци, бе част от Сърбия, само че през 2008 година разгласи самостоятелност, която Белград и до през днешния ден не признава.
През последните седмици косовски сърби издигнаха барикади на десетина места в Северно Косово и блокираха пътищата за достъп до два гранични пункта със Сърбия. Те стачкуваха против ареста на някогашен сръбски чиновник на косовската полиция, който съгласно косовските управляващи е провел набези против изборни органи.
В края на декември напрежението се ускори, само че по-късно отслабна, откакто сръбският президент Александър Вучич разгласи, че барикадите ще бъдат отстранени.
 
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
01 Яну 202326401 Яну 202389601 Яну 202336301 Яну 2023114701 Яну 202339701 Яну 2023608КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022160324 Дек 2022281429 Дек 2022105128 Дек 2022556
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР